“İşimiz Gücümüz Kapaklı”
projeler sayfasına geri dön

“Kapaklı Mantar Üreten ve İşleyen Eller” Projesi

Devam Ediyor

Projelendirme ve ARGE çalışmaları Kapaklı Belediyesi iştirak şirketi Kent A.Ş tarafından yapılan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenerek 1 buçuk milyon lira hibe almaya hak kazanan “Kapaklı Mantar Üreten ve İşleyen Eller” projesinin hazırlıkları tamamlandı. İhale süreci ise kısa bir süre sonra başlayacak.

Karlı Mahallesi’nde 76 bin metrekare alan üzerine kurulacak ve “Trakya’nın en büyük mantar üretim tesisi” olacak tesiste yıllık 240 ton istiridye mantarı üretilecek. Tesiste üretimin yanında eğitim, üretici yetiştirme, ARGE yapılarak bölgemizde mantarcılığın gelişmesine öncülük edilecek.

DEZAVANTAJLI GRUPLAR İSTİHDAM EDİLECEK

Konuyla ilgili açıklama yapan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Kentimize değer katacak projelerin kazandırılması için çalışmalarını sürdüren iştirak şirketimiz KENT A.Ş. tarafından projelendirilen ve 1 buçuk milyon lira hibe almaya hak kazanan “Kapaklı Mantar Üreten ve İşleyen Eller” projemizle ilgili ihale süreci kısa bir süre sonra başlayacak. Trakya’nın en büyük mantar üretim tesisi olacak projemizde şiddet mağduru kadınlar, genç issizler, engelliler, engellilere bakmakla yükümlü kişiler, kırsal mahallede yaşayanlar vb. gibi ağırlıklı olarak dezavantajlı gruplar istihdam edilecek.” dedi.

Bakanlık tarafından öngörülen süre Mayıs 2022 olmasına rağmen daha önce bitirilmek üzere çalışmalara hız verildiğini belirten Başkan Çetin, yıllık 240 ton istiridye mantarı üretileceğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti ve tesisin şimdiden hayırlı olmasını diledi.

KENT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yerlioğlu ise, “Bakanlıklar, Ajanslar, Avrupa Birliği hibe programları doğrultusunda çalışmalara devam ederek, Kapaklı’ya ve bölgeye değer katacak projeleri ilçemize kazandırmaya devam edeceğiz.” dedi.

İSTİRİDYE MANTARININ FAYDALARI?

1) Besleyicidir. İstiridye mantarı içeriğindeki vitamin, mineral, su ve çeşitli bileşenler sayesinde çok besleyici bir besindir. Lif, protein, magnezyum, selenyum, demir, bakır, fosfor, potasyum, çinko, manganez, folat, pantotenik asit, B1, B2, B3, B6 ve D vitamini bakımından zengindir. İstiridye mantarı içerisindeki demir miktarı ile kırmızı ete rakiptir. Et tüketemediğiniz durumlarda tercihinizi gönül rahatlığıyla istiridye mantarından yana kullanabilirsiniz.

2) Antioksidandır. Vücuttaki serbest radikaller hücrelerin yapısını bozarak kanser başta olmak üzere birçok hastalığa kapı aralar. İstiridye mantarı antioksidan özelliği sayesinde serbest radikaller ile mücadele ederek hücreleri koruma altına alır. Vücudu toksinlerden arındırır. Bağışıklık sistemini destekler ve güçlendirir. Bu özellikleri sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır. Günümüzde kanser hastalarına reçete edilen ilaçların büyük çoğunluğunun içeriğinde istiridye mantarı da yer almaktadır.

3) Doğal antibiyotiktir İstiridye mantarı anti bakteriyel özelliği sayesinde adeta doğal antibiyotik etkisi oluşturur. Bakteri, mikrop ve virüslere karşı etkilidir. Vücudun savunma mekanizmasını olumsuz yönde etkileyen iltihap ile mücadele eder. Otoimmün hastalıklardaki kronik iltihabı azaltarak hastalıkların semptomlarını hafifletir.

4) Bağışıklığı güçlendirir. Antioksidan ve anti bakteriyel özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Vücudu zayıf bağışıklık sistemi nedeniyle oluşan hastalıklardan korur.

5) Demir eksikliğini giderir. Yüksek oranda demir ve folat içeren istiridye mantarı anemi hastaları için ideal bir besindir. Düzenli olarak istiridye mantarı tüketmek kansızlık ve demir eksikliği sorununu ortadan kaldırır.

6) Kolesterol seviyesini dengeler. İstiridye mantarı içeriğindeki lovastatin maddesi sayesinde kandaki kötü kolesterol değerlerinin düşmesinde etkilidir. Kolesterol seviyesinin ideal dengede kalmasına yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda düzenli olarak istiridye mantarı tüketmenin kolesterol seviyesini yüzde 37 düşürdüğü gözlenmiştir. Ayrıca yine aynı çalışmada trigliserid seviyesinde yüzde 45 oranında düşüş sağladığı ortaya konmuştur. Günümüzde kolesterolü düşürmek amacıyla kullanılan ilaçların içerisine istiridye mantarı da bulunmaktadır.

7) Bağırsak dostudur. Bağırsak dostu besinler arasında yer alan istiridye mantarı yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemini düzenler. Kabızlık sorununa karşı doğa bir çözümdür.

8) Yüksek tansiyona karşı doğal bir ilaçtır. İstiridye mantarı içeriğindeki potasyum sayesinde tuzun vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır. Bu durum yüksek tansiyonun düşmesini sağlar.

9) Beyin sağlığını olumlu yönde etkiler. Düzenli olarak istiridye mantarı tüketmek nörodejeneratif hastalıkların oluşmasını önler. İçeriğindeki niasin sayesinde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. İhtiva ettiği besin ögeleri sayesinde beynin işlevini arttırır.

10) Zayıflamaya yardımcıdır. İstiridye mantarı düşük yağ oranı sebebiyle kilo problemi yaşayan kişiler için ideal bir besindir. Sindirim sistemini destekleyerek kabızlık sorununu çözer.  Kilo vermek isteyenler için hem besleyici hem de süreci kolaylaştıran bir yiyecektir.

Son Düzenleme Tarihi: 16 Nisan 2021 | 10:38:12
30 Haziran Perşembe