Güncelleniyor...
444 80 59 / | 0282 717 1100 |
T.C.
TEKİRDAĞ İLİ
KAPAKLI BELEDİYESİ
VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
ÇALIŞMA USÜL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak Amaç
MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin amacı,
a) Kapaklı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün teşkilat yapısını,
b) Müdürlüğün yetki ve sorumluluk alanlarını,
c) Müdürlüğün işleyiş biçimini,
d) Müdürlüğün işbirliği yaptığı kurum ve birimlerle olan ilişkisini
e) Yasal dayanakları ve çalışma usul, esaslarını belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2(1) - Bu Yönetmelik, Kapaklı Belediye Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Veteriner İşleri Müdürlüğündeki personelin görev, yetki ve sorumlulukları, işbirliği içindeki kurum ve kuruluşlarla ilişkisi, teşkilat yapısı, çalışma usul ve esasları ile yasal dayanakları kapsar.
Yasal Dayanak
MADDE 3 – (1) Kapaklı Belediye Meclisi’nin 06.09.2024 tarih ve 2024/86 sayılı kararı ile kurulmuş olan Kapaklı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne ait bu yönetmelik; 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu,5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na istinaden yürürlüğe giren Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği, 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi Ve Kontrol Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği İle Odalarının Teşekkül Tarzına Ve Göreceği İşlere Dair Kanun, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 7527 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu, ve diğer ilgili mevzuat hükümlerinin verdiği yetkilere dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
a) MADDE 4 –(1) Bu yönetmelikte yer alan;
b) Belediye: Kapaklı Belediyesi’ni,
c) Belediye Meclisi: Kapaklı Belediye Meclisini,
d) Başkanlık: Kapaklı Belediye Başkanlığı'nı,
e) Başkan: Kapaklı Belediye Başkanını
f) Başkan Yardımcısı: Belediye Başkanı tarafından konuyla ilgili olarak görevlendirilen Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısını,
g) Müdürlük: Veteriner İşleri Müdürlüğü’nü,
h) Müdür: Veteriner İşleri Müdürü'nü,
i) Şef: Veteriner İşleri Müdürlüğünde kadrolu şefi,
j) Personel: Müdür ve şef tanımının dışındaki Veteriner İşleri Müdürlüğündeki görevli tüm memur, işçi, sözleşmeli personel ve diğer çalışanları
k) Meri Mevzuat: Müdürlüğün çalışma alanı ile ilgili tüm Kanun, Kanun Hükmünde Kararname Tüzük, Yönetmelik, Genelge, Bildiri, Meclis Kararları, Başkanlık Onayları ve herkesçe kabul görmüş teamülleri.
l) Başıboş ve sahipsiz hayvan: Bir sahibi olmayan sokakta serbest halde dolaşan hayvanı,
m) Sahipli Hayvan: Bir şahsın sorumluluğunda, aşı ve tedavileri yaptırılan, barınacak yeri olan, cipli, karneli, kayıtlı hayvanı,
n) Kısırlaştırma: Üremenin durdurulması amacıyla, erkek ve dişi hayvanların üreme organlarının operasyonla alınması işlemini,
o) Hayvan Toplama aracı: Hasta ve yaralı hayvanların ilk müdahalesi ve sahipsiz hayvanların rehabilitasyon hizmetlerinde nakil yapmaya elverişli donanımlı aracı,
p) Müşahede: Çevre ye ve diğer canlılara zarar veren, herhangi bir hastalık veya bulaşıcı hastalık taşımasından şüphelenilen hayvanların gözlem altında tutulmasını,
q) Zoonoz hastalık: İnsan ve hayvanların birbirlerine bulaştırabildikleri hastalıkları
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM,
Kuruluş, Faaliyetler, Teşkilat, Fiziki Yapı,
Kuruluş
MADDE – 5(1) Müdürlük, 5393 sayılı kanunun 14 -15.maddelerinde belirtilen hizmetlerin aksatılmadan yürütülebilmesi için, 5393 Sayılı Belediye Kanununu 48. ve 22/02/2007 tarihli 26442 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe giren “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile İl Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik“ hükümlerine dayanılarak Kapaklı Belediye Meclisi’nin ……./……../2…….. tarih ve 2……./…. sayılı kararı gereğince Mer’i mevzuat hükümleri çerçevesinde halk, çevre ve hayvan sağlığını korumak amacını hedefler.
Faaliyetler
MADDE 6 - Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün faaliyetleri;
a) Veteriner poliklinik faaliyetler
b) Sokak Hayvanları kısırlaştırma ve rehabilitasyon hizmetleri
c) Kurban pazarı hayvan sağlığı kontrolleri
d) Vektör (Hastalık taşıyıcı) mücadele hizmetlerini kapsar.
e) İnsan sağlığı konusunda faaliyet yürütmeyi bilinçlendirmeyi kapsar
Teşkilat Yapısı
MADDE 7 –(1) Veteriner İşleri Müdürlüğü, Belediye Başkan Yardımcılığı’na bağlı bir müdürlüktür.
a) Müdür,
b) Veteriner Hekimler,
c) Veteriner Sağlık Tekniker ve Teknisyenleri,
d) Büro personeli
e)Diğer yardımcı ve işçi personeli
Fiziki yapı
MADDE 8-(1) Müdürlük hizmet binasında aşağıdaki bölümler bulunur.
a) Sahipsiz hayvanları kısırlaştırma ve tedavi için getiren gönüllü vatandaşlar için uygun şartlarda bir bekleme odası,
b) Sahipsiz sokak hayvanlarında üremenin kontrol altına alınması için yapılacak kısırlaştırma ve acil müdahale gerektiren durumlarda cerrahi müdahale için kullanılan operasyon odası,
c) Sahipsiz hayvanların muayene, tedavi ve aşı takipleri için kullanılan, gerektiğinde laboratuvar hizmetlerinin gerçekleştirileceği muayene odası,
d) Hizmet amacına uygun olarak düzenlenmiş hayvan barındırma odaları,
e) Müşahede (Gözlem) Bölümü,
f) Hizmetlerde kullanılan malzemelerin, bekletilen araç ve gerecin saklanabileceği depolamaya uygun alan veya alanlar,
g) Personelin çalışması için düzenlenmiş alan veya alanlar,
h) Personel soyunma odası,
i) Çamaşırhane ve duş için alan veya alanlar,
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev ,Yetki Ve Sorumluluklar
Veteriner İşleri Müdürlüğünün Kuruluşu ve Yapılanması
MADDE 9 –(1) Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Hayvan tedavi, rehabilitasyon merkezleri açmak, açtırmak, 7527 ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği doğrultusunda sahipsiz sokak havanları insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla sahipsiz veya güçten düşmüş sokak hayvanlar bakımevine alınarak, gerekli muayene ve tedavilerinin gerçekleştirilmesi, aşılanması, kısırlaştırılması, küpelenmesi, işaretlenmesi, kayıt altına alınması ve sahiplendirilmesi.
b) İlçe sınırları içinde yaşayan sahipsiz hayvan varlığını kayıt altına almak.
c) Bakımevinde rehabilitasyon ve tedavileri yapılarak kayıt altına alınan hayvanların sahiplendirilmesine yönelik çalışmalar yaparak, belediye ilan panoları ile belediyenin internet ortamı ve diğer tüm yayın organlarında bu çalışmaları duyurmak
d) Geçici bakımevine gelen hayvanlar “Sahipsiz Hayvan Kayıt Defteri” ne kayıt etmek. Geçici bakımevinden hayvan sahiplenmek isteyen kişi, kurum ve kuruluşlar için “Sahipsiz Hayvan Edinme Formu” doldurmak, sorumlu veteriner hekim onayı ile sorumlu veteriner hekim tarafından düzenlenen sağlık karnesini vererek sahiplendirme yapmak.
e) Sahipsiz hayvanların beslenmesi amacıyla, İlçedeki bulunan esnaflar lokanta, işyeri ve fabrikaların sahiplerinin uygun görmesi halinde işletmelerinde ve mutfaklarında oluşan hayvan beslemeye elverişli besin maddelerinin toplanması temin edilmesi.
f) Müdürlüğün hayvanlara yönelik olarak yürüttüğü tüm faaliyetlerin duyurulması ve toplumda hayvan sevgisinin oluşabilmesi için afiş, broşür vb. yayınların basımı ve dağıtımını yapmak, yaptırmak.
g) Ev ve süs hayvanları satan işyeri çalışanları ile hayvan koruma görevli ve gönüllülerine yönelik eğitim programları düzenlenmek.
h) Bulaşıcı hayvan hastalıkları yönünden gerekli tedbirleri almak, salgın hastalık durumlarında, ilaçlama ve dezenfeksiyon işlemlerini uygulayıp, karantina tedbirleri için ilgili kurumlarla eşgüdümü sağlamak.
i) Kurban bayramı öncesi ve sonrasında oluşabilecek salgın hastalıkların yayılmasının engellenmesi, belgesiz ve kaçak hayvan girişlerinin önlenmesi ve satış ve kesim yerlerinde gerekli tedbirleri almak.
j) Müdürlüğe ulaşan hayvanla ilgili şikâyetleri değerlendirip, şikâyete konu olayı ya da şikayeti yerinde inceleyip, yetkiler doğrultusunda sonuçlandırmak.
k) Geçici bakımevinde oluşan atık ve artıkların çevre ve toplum sağlığına zarar vermesini önleyecek tedbirlerin alınmasını ve Zoonotik hastalıklarla mücadeleyle gerekli önlemlerin almak.
l) Salgın hastalık durumlarında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile birlikte karantina gereklerini yerine getirmek.
m) Müdürlükle ilgili stratejik plan ve performans programını, bütçeyi oluşturmak faaliyet raporu hazırlama, gerçekleştirilecek faaliyetler için gerekli ihtiyaçların iş, mal ve hizmetin mevzuatlar doğrultusunda almak.
n) İlçe genelinde potansiyel zararlı üreme alanları (JIT) öncelikli olmak üzere kamu ortak kullanım alanlarında gerekli ilaçlama faaliyetlerinin gerçekleştirilerek insan sağlığını tehdit eden vektörlerle mücadele hizmetlerinin yürütmek.
o) Personellerin gelişimi için mesleki konularda, birim içi ve dışı eğitim çalışmaları yapmak.
p) Beslenmesi yasak olan köpeklerle ilgili kolluk kuvvetleriyle iş birliği içerisinde gerekli önlemi almak.
q) İl ve İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, Mahalli Çevre Kurulu, Hayvanları Koruma Kurulu gibi kuruluşların almış olduğu kararlarda Veteriner İşleri Müdürlüğü’nü ilgilendiren görev ve sorumlulukları yerine getirmek.
r) Kapaklı Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gelen ilçemizdeki vatandaşların, gerçekleştirebilecekleri, katılabilecekleri faaliyetleri, ziyaret gün ve saatlerini ve uyması gereken diğer kuralları, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda birim müdürü tarafından hazırlanacak ve belediye başkanının onayının ardından yürürlüğe girecek olan talimatname içeriğinde belirtilmesi ve ilgili faaliyetlerin bu doğrultuda gerçekleştirmek.
s) Kaçak ve usulsüz kesim şikayetlerini Zabıta Müdürü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı ile birlikte değerlendirerek yasal mevzuata uygun şekilde hareket etmek.
Veteriner İşleri Müdürünün Görev, Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 10 -(1) Veteriner İşleri Müdürü görev ve hizmetlerinden ötürü Belediye Başkanına ve bağlı bulunduğu Başkan Yardımcısına karşı sorumlu olup; aşağıda sıralanan görev, yetki ve sorumluluklara sahiptir.
a) Veteriner İşleri Müdürlüğünü Başkanlık Makamına karşı temsil eder, mesleki görüş bildirir.
b) Veteriner İşleri müdürlüğünün tahakkuk amiri, harcama yetkilisi ve müdürlük personelinin 1.derece sicil ve disiplin amiridir.
c) Daha etkin çalışmalar yapılabilmesi için yeni projeler üretir, Başkanlık makamına sunar, yürümekte olan projelerin işleyişini denetler.
d) Belediyenin geçici hayvan barınağının düzenli, temiz ve barınakta bulunan hasta yaralı hayvanların beslenmelerini, tedavilerini kontrol eder.
e) Barınağa gelen hayvanların barınağa giriş, tedavi ve sahiplendirme kayıtlarının düzenli tutulması için kontrol eder.
f) Hasta ve yaralı hayvanların tedavisinde kullanılan tıbbi atıkların kontrol edilmesini sağlar.
g) Tüm faaliyetlerin ilgili mevcut yasa ve yönetmelikler ile Başkanlığın talimatlarına uygun ve zamanında yapılmasını sözlü ve yazılı emirleri doğrultusunda sağlar.
h) Stratejik plan, bütçe, vs. gibi çalışmalar yapıp, raporlar hazırlar.
i) Stratejik planlama ile müdürlüğe verilen hedeflerin gerçekleştirilmesini sağlar.
j) Müdürlük personeli arasında sözlü ve yazılı olarak görev dağılımı ve takibini yapar. Müdürlüğün sevk, idare ve disiplinini sağlar.
k) Mesleki mevzuata ilişkin vatandaş şikâyetlerini yasal sürecinde değerlendirerek, yazışmaları düzenler.
l) 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu gereği harcama yetkilisi olarak Müdürlüğe bütçe ile verilmiş olan ödenekler çerçevesinde mal ve hizmet alımlarının mevzuat hükümlerine göre gerçekleştirilmesini sağlar.
m) İlgili yönetmeliğe uygun olarak Müdürlüğün taşınır kayıt ve kontrol yetkilerini belirleyerek, taşınır işlemlerini gerçekleştirilmesini sağlar.
n) Personelin günün koşullarına uygun verimli ve etkin çalışmasını sağlamak, işin gerektirdiği niteliği kazandırmak veya geliştirmek amacıyla İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’yle işbirliği içinde hizmet içi eğitim ve kursların düzenlenmesini sağlar,
o) Veteriner İşleri Müdürlüğü ile diğer müdürlükler arasında gerekli iş birliği ve koordinasyonu sağlar.
p) Başkanlıkça veya Kanun, Tüzük ve Mevzuatlarda belirtilen Kurul ve Komisyonlarda görev alır.
Veteriner Hekimin Görev, Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 11 –(1) Veteriner Hekim;
a) Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
b) İlçe genelindeki sahipsiz sokak hayvanlarını Hayvanları Koruma Kanunu’na ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda; ilçe genelindeki toplama ekipleri ile yada vatandaşlar tarafından geçici bakımevine getirilen sahipsiz sokak hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılır. kısırlaştırır, aşılar, rehabilite eder, küpe ve mikroçip ile işaretleyerek haybise kaydını yapar sahiplendirilmesini sağlar.
c) Acil durumlarda (kaza, yaralı, hasta ihbarı), geçici bakımevine getirilen hasta hayvanlara mevcut imkanlar doğrultusunda gerekli ilk müdahaleyi yapar.
d) Kullanılan alet ve malzemelerin temizlik ve dezenfeksiyonundan, atık ve artıkların çevre ve toplum sağlığına zarar vermesini önleyecek tedbirleri alır.
e) Görev yaptığı geçici bakımevinde, 3285 sayılı Kanuna tâbi ihbarı mecburî hastalık çıktığında durumu resmî makamlara haber vermekle ve ilgililerce alınacak yasal tedbirleri uygular.
f) “Bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygular
g) İlçemizdeki mevcut sahipli evcil hayvanların (kedi ve köpeklerin), hayvan sahiplerinin beyanlarına istinaden, sahipli hayvan kayıt defterine ve aynı zamanda mikroçip takarak elektronik ortama kaydını yapar.
h) Hayvan bakım odalarındaki hasta hayvanların günlük bakımını yapar, temizlik, dezenfeksiyon ve beslenmelerini denetler, gıda ve ilaç stokunu takip eder, hayvan sahiplendirme prosedürünü kontrol eder. Rehabilitasyon merkezi ile ilgili her türlü aksaklık ve raporu tavsiyeyi, üst yönetime bildirmek.
i) Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak ilçemiz sınırları içinde vektör mücadelesinde yetkili kurumlarla işbirliği halinde çalışmak.
j) Müdür tarafından, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için kurulan toplama ekibine katılmak verilen iş ve görevleri yapmak yaptırmak.
k) Bakımevindeki yapılan işleri kayıt altında tutar, sürdürdüğü faaliyetleri haftalık, aylık ve yıllık olarak rapor etmek.
l) Kurban bayramı öncesi ve sonrasında hayvan hareketleri nedeniyle oluşabilecek hastalıkların yayılmasını engellemek amacıyla gerekli tedbirleri alır, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesinde ilgili kurumlarla işbirliği içinde çalışmak.
m) Ahır şikâyetlerinde mesleki mevzuata uygun olarak raporlarını hazırlayıp ilgili müdürlüklerle koordineli olarak çalışır.
n) Belediyenin diğer müdürlükleriyle birlikte yürütülen projelerinde ve Müdürlüğümüzce yürütülen projelerde yer alır.
Veteriner Sağlık Teknikerinin/Teknisyeninin Görev, Yetki ve Sorumluluğu
MADDE -12 (1) Müdürün emirleri doğrultusunda;
a) Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
b) Yaralı, hasta sahipsiz sokak hayvanlarına veteriner hekim gözetiminde tıbbi müdahalede bulunur gerektiğinde operasyonları asiste eder.
c) Güçten düşmüş, sakat, yaralı hayvanların hayvan bakım evinde bakımını sağlar, belirlenen tedaviyi uygular, beslenmelerini ve temizliklerini sağlar.
d) Yapılan günlük işleri kayıt altına alır, sürdürdüğü faaliyetleri haftalık, aylık ve yıllık olarak veterinere raporlar.
e) Tedavi ve Ameliyatlardan sonra ekipmanın temizlik ve dezenfeksiyonunu sağlar.
f) Müdür tarafından görevlendirmelerde Müdürlük hizmetlerinde iş, mal malzeme ve hizmet alımlarında görev alır.
g) Memur / Büro Personelinin olmadığı durumlarda Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün fatura, evrak kaydı ve yazışmalarını Müdür veya Veteriner Hekim ile koordineli bir şekilde yapar.
h) Müdürlük faaliyetleriyle ilgili saha çalışmalarında görev alarak Müdür tarafından kurulan toplama ekibi olarak çalışma yapar.
Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Personelinin Görev, Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 13.1 Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Personeli İşçi, Şoför ve Yardımcı personelden oluşur.
a) Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
b) Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeni veya büro personeli tarafından verilen hayvanlarla ilgili direktifleri uygular.
c) Geçici bakımevi bakımı ve temizliği ile hayvanların beslenmesini Veteriner tarafında hazırlanan talimatlar doğrultusunda yapar.
d) Müdürlük faaliyetleriyle ilgili saha çalışmalarında görev alarak planlanan toplama ekibi olarak çalışmalara eşlik eder.
e) Geçici bakımevinde görevli olduğu süre boyunca hayvanlarla ilgili her türlü olumsuz durum ve şikâyeti Veteriner Hekime bildirerek çözüme ulaşılmasını sağlar.
f) Müşahede işlemlerinin yürütülmesinde Veteriner Hekimlere yardımcı olur.
g) Sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu, tedavisi, ameliyatı vb. her türlü işlem sırasında Veteriner Hekimlere ve Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenlerine eşlik eder.
h) Kullanmış olduğu alet ve ekipmanların periyodik olarak temizlik ve bakımını gerçekleştirerek gerekli şekilde korunmasını ve sürekli kullanıma hazır durumda olmasını sağlar. Kullandığı alet ve ekipmanı iş bitiminde depoda belirlenmiş yerine bırakır. Herhangi bir arıza, kayıp vb. durumunda Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenine bildirim yaparak sorunun çözülmesini sağlar.
i) Herhangi bir ısırılma, tırmalanma vb. yaralanma durumlarında Veteriner Hekime bilgi vererek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
j) Bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele işlemlerini Veteriner Hekimlerin talimatları doğrultusunda birlikte yürütür.
k) Müdürlük hizmetlerine verilen araçların günlük, görev dönüşü temizliğini ve bakımını yapar.
Güvenlik görevlisi-13.2
a) Talimatnamede belirtilen ziyaret gün ve saatlerinde Kapaklı Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gelen vatandaşlarımızı veteriner hekimin bilgisi dahilinde içeri alır.
b) Ziyaretçi defterine kayıtlarını gerçekleştirdikten ve talimatname hükümlerini kendilerine ilettikten sonra ilgili personele yönlendirerek bakımevi içerisinde vatandaşa nezaret etmesini sağlar.
c) Belirtilen bu tanım haricinde, mesai saatleri içinde ve dışında veteriner hekimin bilgisi ve onayı olmadan hiçbir vatandaşı bakımevine almamakla sorumludur.
d) Bakımevinin güvenliğini sağlar ve nöbeti devrettiği mesai arkadaşına, görev süresi boyunca gerçekleşen vukuatları bildirir ve bunları deftere kaydeder.
e) Bakımevi içerini kontrol ederek acil olumsuz durumlarda veterinere bilgi verir.
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlarını toplama ekibi
MADDE 14 – (1) Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre toplatılır:
a) Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
b) Hayvan toplama ekiplerinin kurulması aşamasında veteriner tarafından verilen eğitimlere katılmak.
c) Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılmasında görev yerine giderken yakalama kıyafetleri ve yakalama malzemelerini almak.
d) Saldırgan hayvanların ısırmalarına karşı koruyucu ve uygun olan yakalama malzemesini kullanmak.,.
e) Hasta ve yaralı hayvanın toplanması esnasında bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu maske eldiven takmak.
f) Toplanılacak sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisine hayvana eziyet edilmeden, yaralı olanlar veteriner hekim tarafından kontrol edildikten toplama aracına konur, nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler almak.
g) Sahipsiz hayvanlar öncelikle kafes ve ağ ile yakalanır. Bu metotlarla yakalamanın mümkün olmadığı durumlarda yakalama sopasıyla da yakalama yapmak.
h) Uyuşturucu tüfek uygulamaları ile yakalama ancak veteriner hekim kontrolü altında yapmak.
Vektörlerle Mücadele ve İlaçlama Personelinin Görev, Yetki ve Sorumluluğu MADDE 15 –(1) Vektörlerle Mücadele ve İlaçlama Personeli;
a) Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
b) Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık ilaçlama, gerçekleştirilen periyodik kontroller ve vatandaşlarımızdan gelen talep ve şikayetler kapsamında ilçemiz sınırları içerisindeki kamuya açık ortak kullanım alanlarında halk sağlığını tehdit eden vektörlere karşı, ilaçlama talimatı doğrultusunda ve İlaç ambalajının üzerinde yazı ile bildirilen talimatlarda bildirilen ilaç uygulama oranları uygulanmak suretiyle gerekli ilaçlama faaliyetlerini gerçekleştirir.
c) Salgın hastalıklara (Vektör ve Zoonozlar) karşı ilçe genelinde gerekli mücadele ve dezenfeksiyon çalışmalarını yapar.
d) Kamu kurum ve kuruluşlarının taleplerine istinaden gerekli ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışmalarını gerçekleştirir.
e) Geçici bakımevinin periyodik olarak dezenfeksiyon ve ilaçlama işlemlerini gerçekleştirir.
f) Kullanmış olduğu sırt tipi benzinli ve elektrikli ilaçlama makinelerinin bakımını, bakım talimatı doğrultusunda periyodik olarak bakımını ve temizliğini gerçekleştirerek gerekli şekilde korunmasını ve sürekli kullanıma hazır durumda olmasını sağlar.
g) Kullanılmış ilaç ambalajlarını tıbbi atık biriktirme alanına bırakır.
h) Kullandığı alet ve ekipmanı iş bitiminde depoda belirlenmiş yerine bırakır. Herhangi bir arıza, kayıp vb. durumunda Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenine bildirim yaparak sorunun çözülmesini sağlar.
i) Herhangi bir zehirlenme vb. yaralanma durumlarında Veteriner Hekime bilgi vererek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
Büro Personellerinin Görev Yetki ve sorumluluğu
MADDE 16 – (1)Büro personeli Memur;
a) Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
b) Müdürlüğün resmi yazışmalarını, resmi yazışma kurallarına uygun olarak yapar. Evrakların zamanında cevaplandırılmasının takibini ve kontrolünü gerçekleştirir. Yazışmalarla ilgili bürokratik işlemleri yürütür.
c) Bütün kanuni defter ve fişlerin, kıymetli evrakların muhafazasını sağlar.
d) Gelen-Giden evrak kayıtlarını yapar.
e) Evrak ve dosyaları usulüne uygun olarak arşivler.
f) Müdürlük faaliyetlerine dayanak oluşturan ilgili mevzuatın güncel olarak takibatını gerçekleştirir.
g) Müdürlüğün hizmetlerinin yürütülmesinde gerekli görülen İhale veya Doğrudan teminle iş, mal ve malzeme ile hizmet alımını, hesap, ayniyat, malzeme ve avans hizmetleri ile ilgili evrakların takibini yapar.
h) Müdürlüğünde çalışan tüm personelin izin, mesai ve diğer ilgili evraklarını düzenler.
i) Satın alma işlemlerini Müdürle birlikte “gerçekleştirme görevlisi” olarak veya müdürlük bünyesindeki diğer gerçekleştirme görevlileri nezdinde yürütür.
j) Müdürlüğün sürdürdüğü faaliyetleri haftalık, aylık ve yıllık olarak raporlar.
k) Müdürlük bünyesindeki taşınır kayıt ve kontrol işlemlerini gerçekleştirir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Görev ve Hizmetlerin İcrası, İş Birliği ve Koordinasyon
Görev ve Hizmetlerin İcrası
MADDE 17 – Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesindeki görev ve hizmetlerin icrası;
Görev -17.1
a) 5393 sayılı Belediye Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümleri gereği yürütülür.
b) Belediye Başkanının ve/veya Başkan Yardımcısının vereceği plan, program ve direktifi ile kabulü ile Müdürlüğe gelen evrakın gereklerinden alınır.
Hizmetlerin İcrası-17.2 Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesindeki tüm personel, kendilerine verilen görevleri gereken özen ve süratle gerçekleştirir ve geri bildirimini sağlar.
İş Birliği ve Koordinasyon-17.3 Belediye birimleri arasında ve birim içi işbirliği ve koordinasyon:
a) Müdürlük dahilinde çalışanlar arasındaki işbirliği ve koordinasyon, Müdürün denetimi ve gözetimi altında kendi inisiyatifi ve sorumluluğu altında gerçekleştirilir.
b) Belediyenin diğer Müdürlükleri ve üst yönetim ile işbirliği ve koordinasyon Belediye Başkanı veya yetki verdiği Başkan Yardımcısının denetim ve gözetimi altında Müdür tarafından gerçekleştirilir.
Müdürlükler arası yazışma Müdürün imzası ile yürütülür.
c) Müdürlüğün, kamu Kurum ve Kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerle yapacağı yazışmalar; Müdürün parafı, Belediye Başkanının yetki verdiği Başkan Yardımcısının imzası ile yürütülür.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Gelirler, Giderler ve Personel Kadroları
Gelirler
MADDE 18 –(1) Müdürlüğün gelirlerini, müdürlüğün teklifi ve Belediye Meclisinin kabulüyle yürürlüğe giren yıllık bütçesi oluşturmaktadır.
Giderler
MADDE 19 –(1) Müdürlüğün giderleri, ilgili bütçe kanununa göre hazırlanan ve onaylanan müdürlük bütçesinin ilgili harcama kalemlerinden yapılan harcamalar oluşturmaktadır.
Personel Kadroları
MADDE 20 –(1) Müdürlüğün personel kadroları, müdürlüğün teklifiyle her yıl bütçe ile kabul edilen kadro ve ödeneklerle tayin ve tespit edilir. Personelin kadrosuna uygun görevlerde çalıştırılması esastır. Ancak aynı kadro ile müdürlüğün farklı hizmet birimlerinde görevlendirme müdürlüğün yetkisindedir.
ALTINCI BÖLÜM
Denetim ve Disiplin
Denetim
MADDE 21 –(1)
a) Belediye Başkanlığındaki hiyerarşik yapıya uygun olarak Veterinerlik İşleri Müdürü, Müdürlüğüne ait kadroların denetiminden sorumludur. Müdür tespit edilen aksaklıkları zaman geçirmeden düzeltme yoluna gider
b) Müdürlük bünyesindeki personeller en yakın amirinden başlayarak denetime tabi tutulur ve müdür, tüm müdürlük personelini her zaman gerek gördüğünde denetlemek ve ilgililere yönlendirme yetkisine sahiptir.
Disiplin
MADDE 22 –(1) Disiplinsiz davranışlarda; Memurlar hakkında 657 Sayılı “Devlet Memurları Kanunu” işçiler hakkında 4857 Sayılı “İş Kanunu” ve “Toplu İş Sözleşmesi” İle 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerine ile yürürlükteki ilgili diğer mevzuat doğrultusunda işlem yapılır, yürütülür.
YEDİNCİ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
Yürürlük
MADDE 23-(1) Bu Yönetmelik hükümleri; Kapaklı Belediye Meclisi’nin kararı ve Kaymakamlık Makamının onayından sonra yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 24 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Veterinerlik İşleri Müdürü, bağlı olduğu Başkan Yardımcısı ve Kapaklı Belediye Başkanı yürütür.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
MADDE 25 – (1) Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde çalışan tüm personel;
a) Irk, sınıf ve unvan farkı gözetmeden her vatandaşa eşit davranır.
b) Herhangi bir nedenle görevlerinden ayrılan personel, korumak ve saklamakla görevli evrakı kendisinden sonra göreve başlayan personele devretmedikçe görevinden ayrılamaz.
c) Müdürlüğü ilgilendiren hizmetlerin uyumlu ve düzenli yürütülmesi, personel arasındakidüzeninsağlanmasıiçingerekligayretveçabayıgösterir.
d) Belediye hizmetlerinde, hesap verebilirlik ilkesine uygun hareket eder. Uygulamalarda adaletli olmaya, kaynakların kullanımında etkili ve verimli hareket etmeye azami özen gösterir.
MADDE 26 – (1) İş bu yönetmelikte yer almayan belirtilmeyen hususlarda, Müdürlüğün bilgisi dâhilinde olmak üzere mevcut yasa ve yönetmelikler doğrultusunda işlem yapılır.
MADDE 27 –(1) Yayımlanacak yeni yasa ve yönetmeliklere göre bu yönetmeliğe eklemeler ve çıkartmalar yapılması Müdürlüğün teklifi ve Belediye Meclisinin onayı ile yapılabilir.
MADDE 28 –(1) Bu Yönetmelik toplam 28 (YİRMİ SEKİZ ) maddeden ibarettir.