Termik Santral Hakkında Toplantı Düzenlendi

02.11.2017 - Kapaklı Belediyesi

Kapaklı Belediyesi personelleri tarafından Bölgemizde kurulması planlanan Termik Santral ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Termik Santral yerine güneş ya da rüzgar enerjili sistemlere geçilmesi gerektiğini belirtti.

Kapaklı Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşen toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın yanı sıra Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy eski Belediye Başkanı Mehmet Uz, Büyükşehir Belediyesi ile Kapaklı Belediyesinin teknik ve idari personeli yer aldı.

BÖLGEMİZİ BİR FELAKET BEKLİYOR

Toplantıda ilk konuşmayı Mehmet Uz yaptı. Uz, “Termik santraller gaz, sıvı ve katı yakıtla çalışan santrallerdir. Bu yakıtların kimyasal enerjisini önce ısı enerjisine daha sonra da mekanik enerjine ve elektrik enerjine çeviren santraller Termik Santrallerdir. Biz Kapaklı ve Çerkezköy olarak termik santrallere yabancı değiliz. Daha önce de bölgemizde doğalgaz kullanan 3 tane santral vardı. Sorun kömür yakan bir termik santral planlanıyor olması. Umarız bu plan iptal olur ama olmazda bölgemizi bir felaket bekliyor. Bu bir tahminin ötesinde Türkiye’nin değişik bölgelerinde kurulan Termik Santrallerin sonuçlarının bize anlattıklarıdır. Kömür yakan Termik Santrallerden çıkan kükürt dioksit, azot oksit gibi maddeler tarım ürünler, hayvanlar, ormanlar ve su kaynakları üzerinde kalıcı zararlar yaratmaktadır. İçerisindeki cıva, kurşun gibi ağır metaller insanlarda merkezi sinir sistemini etkilemekte, anormal doğum, gelişim bozukluklara neden olmakta ve öğrenme yeteneğinde azalmalara neden olmaktadır. Santrallerden çıkan küllerde radyoaktif özellik taşıyan radon gazı vardır. Radyoaktif gazların kanser vakalarının artmasındaki özelliği de bilinmektedir. Termik Santral bacalarından çıkan gazlar yağışlarla birleşip asit yağmurları oluşturmakta, asit yağmurları da toprağın kimyasal ve biyolojik yapısını bozarak ağaçların kurumasına, tarımsal verimin düşmesine, hayvancılık, arıcılık, balıkçılık gibi faaliyetlerin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.” dedi.

Mehmet Uz’un konuşmasının ardından Çevre Mühendisi Hüseyin Özel tarafından Termik Santrallerde kullanılan yakıt cinsleri, santrallerin sağlığa, çevreye olan zararları ile ilgili sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından toplantı katılımcıları tarafından santralden etkilenecek bölgeler ve ilçe merkezlerine ne kadar mesafede olduğu görüşüldü.

“GÜNEŞ YA DA RÜZGAR ENERJİSİ TERCİH EDİLMELİ”

Toplantıda bir diğer konuşmayı gerçekleştiren Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise termik santral yerine güneş ya da rüzgar enerjili sistemlere geçilmesi gerektiğini, termik santrallerin ciddi sorunlara yol açacağını belirtti.Başkan Mandalı bu santrale izin vermeyeceklerini ilgili mahkemelere itiraz edeceklerini ifade etti. Başkan Mandalı konuşmasının devamında '' Belediyemizin ilgili personelleri konu hakkında çalışmalarını sürdürmeye devam edecekler. Termik santralin zararlarını halkımıza çok iyi anlatmalıyız. Dünya bu teknolojiden vazgeçerken biz neden hala ülkemizde Termik Santral kurmak için ısrar ediyoruz. Biz Neden karşıyız? Termik santralin zararları nelerdir ? bunları vatandaşlarımız ile paylaşıp bilgilendireceğiz. Vatandaşlarımız ile birlikte mücadelemizi yapacağız.'' dedi.

“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

Toplantıda son konuşmayı gerçekleştiren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Tekirdağ’ın doğal kaynaklar bakımında Türkiye’nin en güzel bölgelerinden birinde yer aldığını belirterek bu kaynakların yok olmasına izin vermeyeceklerini, insan sağlığının ve doğanın korunmasının her şeyin üstünde olduğunu belirterek termik santralin yapılmamasına yönelik mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.