Başkan Mandalı Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasında Düzenlenen ÇED Toplantısına Katıldı

02.02.2018 - Kapaklı Belediyesi

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan MANDALI, Çerkezköy ilçesinde Ticaret ve Sanayi odasında saat 10.30 düzenlenen Termik Santral Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına katılarak bölgemizde kurulması planlanan "Kömürlü Termik Santrale Hayır" dedi.

ÇED toplantısına Başkan Mandalı'nın yanı sıra ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı yaptığı açıklamasında ”Bölgemize yapılması planlanan kömürlü termik santral ile hep birlikte mücadele etmeliyiz. Çünkü bu termik santralden yaklaşık 1 milyon nüfus etkilenecektir. Bu yüzden hep birlikte çalışacağız. Bu iş siyasi parti işi değildir. Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için hep birlikte mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Termik Santralin ekonomik olarak faydalı olsa da sağlık açısından tehlike saçtığını belirten Mandalı, ”Yapılması planlanan Termik Santral, Tekirdağ ve İstanbul sınırında idi. Bu durumda orada yapılan araştırmalarda bu bölgedeki kamulaştırma bedelinin ağır olacağı görüldü. Yapılan değişiklikle birlikte Kapaklı ve Çerkezköy sınırları içinde kalıyor. Buradaki konumda kamulaştırma bedelinin olmayacağı gözüküyor çünkü genelde Hazine ve Orman Bakanlığı’na bağlı yerler var. Hükümetin herhangi bir bedel vermeyeceğinden dolayı burada Termik Santralin gerçekleştireceğini söylüyorlar. Fakat buradaki santralin ne kadar zarar vereceğini söylemiyorlar. Türkiye’deki Termik Santrallerin bize doğurduğu sağlık problemleri açısından ummadık tahribatlarla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI ÖNERDİ

Termik Santrale karşı olduklarını açıkça belirten Belediye Başkanı Mandalı, ülkemizin enerji ihtiyacının da olduğuna değindi. Mandalı, ”Dünya gündeminde şu sıra rüzgar gülü ve güneş enerjisi var. Biz de bu konuda çalışma yürütüyoruz. Coğrafi olarak uygun mu? Bana göre uygun. Almanya ile kıyaslama yaptığımızda bizler 1 faydalanıyorsak, onlar güneş enerjisinden 10 faydalanıyor. Almanya’daki iklime baktığımızda; biz güneşten 3 faydalanıyorsak, Almanya 1 faydalanıyor. Fakat bunu enerjiyle kıyaslarsak bizden daha çok faydalandıkları görünüyor.

Kısacası, biz Termik Santral istemiyoruz ama alternatif bir şekilde enerjiye karşı da değiliz. Biz Sanayii Bölgesi’nde bulunuyoruz enerji tabi ki ihtiyacımız. Kapaklı Belediyesi olarak önümüzdeki günlerde de ihalesini yapacağız, Rüzgar Gülü projesi var. Yani yenilenebilir enerjiyi 1 yıl içerisinde faaliyete geçireceğiz. Son teknoloji olarak da bildiğiniz gibi ‘Çatıda üret, aşağıda tüket’ felsefesi var. Bunu yaptığımız zaman enerjimizin yüzde 70-80'ini kendimiz üretmiş oluyoruz” sözlerini kaydetti.

''BÜYÜK TAHRİBATLAR ORTAYA ÇIKACAKTIR''

Başkan Mandalı, "Yapılan incelemelerde Termik Santralin iki ayağının Pınarça Mahallesine diğer iki ayağının ise Çerkezköy’e basacağını görüyoruz. Buradaki konumda kamulaştırma bedelinin olmayacağı gözüküyor. Çünkü ağırlıkla hazine ve orman alanı olduğundan dolayı hükümetin herhangi bir bedel ödemeyeceği ortada. Ve burada da Termik Santralin yapılacağını ifade ediyorlar hükümet kanalları.

Buradaki Termik Santralin ne kadar zarar vereceğini, Türkiye’de oluşmuş olan Termik Santrallerin bize doğurduğu belli ki elektrik bakımından katkısı olabilir, ama sağlık açısında maalesef ummadık tahribatlarla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Bunları geçtiğimiz günlerde Çerkezköy Belediyesi ekiplerini kurarak Yatağan Termik Santraline gittiler. Ve o kirliliği görüntülü olarak bizlere aktardılar. Termik Santral ilk bakışta ekonomik olarak göze hoş gelebilir, fakat ilerleyen zamanlarda büyük tahribatlar ortaya çıkaracaktır" dedi.

"GELSİNLER OYLAMA YAPSINLAR!"

Termik Santral konusunda halkın da söz hakkının olduğunu belirten Mandalı, ”Eğer demokrasiden bahsedecek olursak, Termik santrali gelsinler Kapaklı’da oylama yapsınlar. İnsanların önüne sandık koysunlar, Termik Santrali bu vatandaşımız istiyor mu istemiyor mu? İlk ağızdan bunu değerlendirsinler. ‘Ben yaptım, ettim’ politikasının siyasi anlamda büyük tahribata yol açacağını görüyoruz.

Ankara’dan Kapaklı’yı görmesinler, Kapaklı’yı Kapaklı’dan görsünler. Yani birinci elden, birinci ağızdan takip etsinler. Bunun da birinci eli vatandaştır. Sandığı önüne koymak bu kadar zor bir şey değil. Gelsinler, tüm vatandaşlarımız oylamalarını yaparlar, neticesini hep beraber görürüz” ifadelerini kullandı.

Başkan Mandalı son yaptığı açıklamasında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi odasında “ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı’nda geleceğine , havasına , toprağına ve nefesine sahip çıkan Kapaklı ve Çerkezköy halkına teşekkür ediyorum. Sonuna kadar aynı kararlılıkta ve halkımız ile birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz.'' dedi.

• Başkan Mandalı Çiftlerin Mutluluklarına Ortak Olmaya Devam Ediyor

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde evlenen genç çiftin nikahlarını kıyarak mutluluklarına ortak oldu.

16.02.2018

• Uzunhacı Mahallesine Pazar Tezgahları Yapılıyor

Kapaklı Belediyesi, Uzunhacı Mahallesi’ne köylülerin ürünlerini rahatça satmaları amacıyla pazar tezgahları kuruyor.

16.02.2018

• Şampiyon Miniklerden Başkan Mandalı'ya Ziyaret

Mehmet Elfide Erdegül İlkokulu, Satranç Takımı öğrencileri Tekirdağ Okul Sporları kapsamında düzenlenen Minik Kızlar Satranç İl Turnuvasından birincilik ile döndü.Başarılarının ardından Okul Müdürü Murat Öz ve öğretmenleri ile birlikte Başkan Mandalı'yı makamında ziyaret etti.

15.02.2018

• Belediye Personeli Sevgililer Gününü Kutladı

Tüm dünyada sevgililer günü olarak kutlanan 14 Şubat’ı Kapaklı Belediyesi çalışanları ve vatandaşlar karanfillerle karşıladı. Kapaklı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personelleri sevgililer günü kapsamında Kapaklı genelinde vatandaşlara karanfil dağıtarak sevgililer gününü kutladı.

14.02.2018