Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Baca Güvenliği Uyarısı

24.10.2017 - Kapaklı Belediyesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yayımladığı "Öldüren Bacalar ve Çözümleri" adlı kitapçıkla vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, daha çok Ekim-Nisan ayları arasında yaşanan baca kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çekmek için "Öldüren Bacalar ve Çözümleri" adlı kitapçık yayımladı.

Bakanlık Müsteşarı Mustafa Öztürk tarafından hazırlanan, Türkiye Çevre Koruma Vakfınca basım ve dağıtımı gerçekleştirilen 32 sayfalık kitapçıkta, baca kirliliğine karşı alınması gereken tedbirler sıralanarak, vatandaşlara öneri ve uyarılarda bulunuldu.

Dünyada her yıl 3,5 milyon kişinin soba kaynaklı zehirlenmeler dahil iç ortam hava kirliliğinden hayatını kaybettiği belirtilen kitapçıkta, soba, kombi ve şofben kaynaklı zehirlenme vakalarının genel olarak Ekim-Nisan'da meydana geldiği bildirildi.

BACA TEMİZLİĞİNDE EN UYGUN ZAMAN HAZİRAN VE EYLÜL

Bina yangınlarının birçoğunun da temizlenmeyen bacalar nedeniyle çıktığına işaret edilen kitapçıkta, "Yılda en az bir defa bacaların temizlenmesi gereklidir. Temizlenmeyen bacalar sessiz ölüme neden olur." ifadelerine yer verildi.

Bacalar temizlenmediği, soba, şofben ve kombi gibi yakıcılar tekniğine uygun kurulmadığı zaman kömür, odun, doğalgaz, LPG, karosen ve gaz yağı gibi yakıtların eksik ve verimsiz yandığı belirtilen kitapçıkta, eksik yanma sonucu oluşan gazlar ve partikül maddelerin bacaya yapışarak tıkanmalara neden olduğu, böylece her yıl onlarca kişinin zehirlendiği ve yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Baca temizliğinde en uygun zaman Haziran ve Eylül ayları olduğu belirtilen kitapçıkta vatandaşlara "Evinizi ve ailenizi güvenli tutmak için bacanızı düzenli olarak temizletin", "Standartlara uygun, üstten yakmalı soba kullanımına özen gösterin", "Sobanızı tekniğine uygun kurun", "Standartlara uygun kömür temin edin" uyarıları yapıldı.

Kitapçığı indirmek için tıklayınız

• 2018 YILI EVSEL KATI ATIK TARİFE RAPORU

27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’’ ve ‘’Evsel Katı Atık Tarifelerinin Belirlenmesine Yönelik Kılavuz’’da belirtilen hükümlere göre evsel katı atık maliyetlerinin çıkarılması ve bu maliyetler çerçevesinde tarifelerin oluşturulmasıdır.

26.10.2017

• TESKİ Basın Açıklaması (2017 -52)

Kapaklı Gazetesinin 6 Ekim 2017 tarihli nüshasında yayımlanan “Islah edilmeyen dere, pislik saçıyor!” başlıklı haberinde; Kapaklı İlçesi, Atatürk Mahallesi Hacılar Çeşmesi yanındaki dere yatağının pis ve kötü kokular yaydığı, dere kenarındaki toprakların erozyona uğradığı ve dereye yakın bir yerde bulunan rögar kapağından çıkan atıksuların dereye döküldüğünden bahsedilmektedir. Haberde bahsi geçen konuya açıklık getirmek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

09.10.2017

E- Devlet Kapısı Üzerinden Sunulan Hizmetler

29.09.2017

Teski Abonelerine Duyuru (06 Temmuz 2017)